Bespaartips
Besparen op je gasverbruik?
Wat is het Energieverbruik van een lucht/lucht warmtepomp (Airco)?
Een Split Aircosysteem is een lucht-lucht warmtepomp. Hiervan is de eigenschap dat zij een zeer hoog rendement opleveren. Een airco levert meer dan 4 tot 7 keer zoveel vermogen op als dat het energie verbruikt. De merken die Airco Service Achterhoek aanbiedt zijn op het rendementsgebied de beste merken in de markt. Zij hebben energielabel A++ en A+++ wat aangeeft dat zij zeer energiezuinig zijn en een goede vervanging van traditionele verwarmingssystemen voor het milieu.
Als voorbeeld heeft een Mitsubishi Heavy SRK25 een A+++ energielabel. Deze airco levert een maximum capaciteit van 3,1 kW voor koelen en 4,5 kW voor verwarmen terwijl het energieverbruik 0,62 kW is bij koelen en 0,74 kW bij verwarmen. Een rendement van rond de 600%. Kijk voor het energieverbruik van andere modellen bij de specificaties van de modellen.
Hoe werkt een lucht/lucht warmtepomp (airco)
Een lucht-lucht warmtepomp bestaat uit een binnen- en een buitenunit. De buitenunit trekt de lucht aan met behulp van een ventilator. Dankzij de compressor in de unit, die een koelgas opwarmt, wordt de lucht verwarmd en vervolgens trekt de binnenunit deze lucht aan. De binnenunit verspreidt de warme lucht dan over de ruimte.
De werking van een lucht-lucht warmtepomp kan overigens ook omgekeerd worden en met andere woorden gebruikt worden om ruimtes af te koelen. Met één toestel kan je dus makkelijk de temperatuur in een ruimte regelen.
Wanneer kies je voor de lucht-lucht warmtepomp?
- Ter vervanging van je elektrische verwarming.
- Wanneer je een elektrische verwarming hebt kan het verbruik al snel hoog uitvallen. Een lucht-lucht warmtepomp verbruikt minder energie.
- Wanneer er geen centraal verwarmingssysteem aanwezig is, kun je kiezen voor de lucht-lucht warmtepomp in plaats van de cv-ketel. Om meerdere ruimtes te verwarmen heb je meerdere binnen-units nodig. De temperatuur regel je in iedere kamer apart. Goed om te weten, je kunt niet tegelijk koelen en verwarmen.
- Wanneer je een kleine en goed geïsoleerde woning hebt, kan de lucht-lucht warmtepomp een heel goed idee zijn. Je hebt niet veel binnen-units nodig en je verliest weinig warmte.
- Wanneer je je woning ook wilt koelen. Zo heb je maar één systeem nodig om te koelen en te verwarmen. Daarnaast is het een van de energiezuinigste methode om de woning te koelen.
Voordelen van de lucht-lucht warmtepomp
- Stuk goedkoper dan andere warmtepompen. Vooral wanneer je weinig binnen-units nodig hebt. Hoe meer binnen-units je nodig hebt, hoe duurder het wordt.
- De installatie is niet ingewikkeld en er zijn geen beperkingen. Vaak is de installatie binnen een paar uur gedaan.
- Naast dat de lucht-lucht warmtepomp de woning verwarmd, kan het de woning ook actief koelen. Het is tegelijkertijd dus een airco. Dit geeft je veel flexibiliteit.
- Het werkt snel.
- Je verwarmt de woning gasvrij en is daarmee duurzamer dan een cv-ketel.
Nadelen van de lucht-lucht warmtepomp
- Laag rendement bij koud weer (kouder als -10), de lucht-lucht warmtepomp werkt dan minder efficiënt. Het kan daardoor zo zijn dat je moet bij-verwarmen.
- Niet te combineren met bestaande radiatoren of vloerverwarming. De woning wordt verwarmd door de warme lucht die naar binnen wordt geblazen via de binnen-unit.
- Het verwarmt je tapwater niet. (hier kun je een elektrische boiler voor kiezen)